Missale Nidrosiense 500 år og i ny utgave

Missale Nidrosiense x3 + 1x av Breviarium Nidrosiense - Foto ved Gunnerusbiblioteket

Foto: NTNU Gunnerusbiblioteket

Norges eldste trykte bok fylte 500 år 25. mai 2019, trykket på oppdrag fra erkebiskop Erik Valkendorf i København. Noen uker senere ble Nidaros-breviariet trykket i Paris. De to første bøkene trykket på norsk oppdrag er bakgrunnen for Bokåret 2019. Noen dager før jubileet til den første boken, Nidaros-missalet, ble de første utgavene på fem hundre år av de to bøkene utgitt i form av e-bøker med transkripsjon av den gotiske trykkteksten og nye innledninger. Et enormt stort arbeid har blitt utført med transkripsjonene, ledet av Ingrid Sperber, og sammen med nye innledninger ved Espen Karlsen og undertegnede, har disse bøkene aldri før vært lettere tilgjengelige for allmennheten og forskningen.

E-boken Missale Nidrosiense (også med lenke til Nasjonalbibliotekets elektroniske faksimileutgave).

E-boken Breviarium Nidrosiense (også med lenke til Nasjonalbibliotekets elektroniske faksimileutgave).

E-bøkene inngår i det NFR-støttede prosjektet Digital corpus and dictionary of Norwegian Medieval Latin texts ledet av forskningsbibliotekar Espen Karlsen ved Nasjonalbiblioteket.

22. mai var det bokhistorisk jubileumsseminar ved Nasjonalbiblioteket. Jeg deltok med foredraget «Missale Nidrosiense og Breviarium Nidrosiense – Norges to første trykte bøker, Nidarosprovinsens siste» (foredragene er tilgjengelige ved å følge lenken til direktesendingen).

Nasjonalbibliotekets jubileumsutstilling 19. september 2019 – 18. januar 2020: Lause typar og stramme bind

Også NTNU Gunnerusbiblioteket byr på elektronisk facsimile av Nidaros-missalet, men jeg synes Nasjonalbibliotekets løsning (se lenke i e-bøkene ovenfor) er atskillig enklere å bla i. Men bildet av de tre Nidaros-missalene i Trondheim ved siden av breviariet (øverst), illustrerer fint størrelsesforholdet mellom missalet og breviariet.

Reklame

Stikkord: , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: