Reetableringen av det liturgiske rom

Ved feiringen av messen på festen for Herrens dåp i januar 2008 reetablerte pave Benedikt XVI det liturgiske rom i Det sixtinske kapell ved å kaste ut det lille bordalteret og utjevningene av gulvet (se bilder fra 2007). Ordets liturgi ble ledet fra pavens stol med tekstlesninger fra lesepulten/amboen, mens nattverdens liturgi ble feiret vendt mot det gamle høyalteret. Slik lar paven rommet og liturgien komme til sin rett, og han markerer at det ikke alltid er en verdig løsning å bringe inn et ekstra alter. Jeg synes bildene taler for seg! Legg spesielt merke til gulvet før og etter. (Klikk på bildene for større bilde og kommentarer.)

Reklamer

3 kommentar to “Reetableringen av det liturgiske rom”

 1. Sara Says:

  Jøss… det var en merkbar forskjell gitt. Det finnes heldigvis kirker som har bevart høyalteret. Har hørt noen vandrehistorier om St. Olav domkirke, at høyalteret ble hogd i stykker – og om et teppe fra Kongen selv som ble ødelagt. Vet du kanskje noe mer om dette?

 2. Sigurd Says:

  Jeg har ikke jobbet spesielt med endringene i St. Olav domkirke, men det finnes en masteravhandling i kunsthistorie fra 2007 om temaet: Samuel Aga: Kirkeutsmykning/interiør i St. Olav katolske domkirke. Endringer som ble gjort på 1970-tallet sett i lys av Kirkens retningslinjer. Den finnes i fulltekst her: http://www.duo.uio.no/sok/work.html?WORKID=59009

  Jeg har ikke rukket å lese den, men temaet er interessant. Det ville vært interessant å undersøke flere kirker som ble ombygget i bispedømmet.

 3. Sara Says:

  Takk for tipset!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: